Son Dakika
İçinde bulunduğumuz hafta Kütüphane Haftası. 47.ncisini kutluyoruz. Kütüphane Haftası, bu yıl tarihi İzmir Efes (Selçuk) da antik Celsus Kütüphanesinde, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve yabancı meslekdaşlarımızın katılımı ile uluslar arası bir düzeyde açılışı ile kutlanmaya başlandı.Hafta boyunca konferanslar , paneller, söyleşiler ve imza günleri gibi etkinliklerle sürmektedir.
Kütüphaneler, dört yapraklı bir yonca gibidir. Belgeyi üreten yazarlar, ozanlar, bunları belirli bir düzene göre sınıflandırıp okuyucuların hizmetine sunan kütüphaneciler (bilgi ve ve belge yöneticileri), belgeleri derleyip saklayan kütüphaneler ve sonunda ise bilgiye ulaşmaya çalışan okuyucular.
Anadolu tarihin ilk çağlarından beri birçok kütüphane türlerine ev sahipliği yapmış, ışıkları ile toplumları aydınlatmışlardır. Günümüze kadar ulaşan ve devlet tarafından kurulan ilk büyük kütüphane Beyazıt Devlet Kütüphanesidir. (1862).Bunu 1912 yılında İzmir Milli Kütüphanesi izlemiştir.1946 yılında Ankara Milli Kütüphanesi kurulmuştur. Atatürk’ün istemi doğrultusunda 1934 yılında Derleme Kanunu çıkarılmıştır. Yasayla ülkede çıkarılan her türlü kitap., dergi, gazete v.s.den altı nüshası İzmir, Ankara ve İstanbul’daki belirli kütüphanelere gönderilmektedir. Kütüphaneciliğin geliştirilmesi ve çağdaş bir düzeye çıkarılması için 1948 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği kurulmuştur. Bunu daha sonraki yıllarda Arşivciler Derneği, Üniversite Kütüphaneciler Derneği (ÜNAK), Anadolu Kütüphaneciler Örgütü (ANKOS) gibi meslek örgütlerinin kurulması izlemiştir. Kütüphanelerde çalışan uzman kütüpharnecileri yetiştirmek üzere ilki Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde olmak üzere beş üniversitemizde lisans düzeyinde ana bilim dallarında eğitim verilmektedir.
Çağımız bilgi çağı. Teknolojinin hızla gelişimesi dolayısıyle bilgiye ulaşımı da kolaylaşatırdığını görmekteyiz. Kütüphanelerimiz de teknolojinin bu olanaklarından yeterince yararlanmaya çalışmaktadır. Her ne kadar basılı belgelerin tamamı sayısallaştırılamazsa da bilgiye ulaşımda kütüphaneciler elden geldiğinde çaba harcadıkları da bir gerçektir.
1964 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından ülkemizide başlatılan KÜTÜPHANE HAFTASI , yukarıda da değindiğim gibi 47 yıldan beri kutlanagelmektedir. Bu haftaların iki amacı olduğunu söyliyebiliriz. Birincisi, mesleğin çeşitli sorunlarının tartışılarak çözüm yolarının önerilmesi, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili kurumlarının sorunlarını giderilmesi konusunda katkılarının istenmesidir. Böylelikle Kütüphanecilerin ve kütüphanelerin sorunlarının çözümlenmesi ile toplumun aydınlanmasına daha geniş katkılar sağlıyacağına inanmaktayız. İkinci amacı ise, bireyin daha okul öncesinden başlıyarak yaşamın her döneminde okuma alışkanlığına başlayarak bilgiye ulaşmasının sağlanmasıdır. Bunu gerçekleştirmek içinde çevremizdeki ve ülkemizdeki kütüphaneleri tanıtmak, onlara ulaşımını kolaylaştırmak, doğru bilgiye nasıl ulaşacağını anlatmaktır. Bunun gerçekleştirmek için de yerel ve ulusal basında çeşiti yayınlar yapılmasını sağlamak, konferanslar vermek, paneller düzenlemek, okuyucu ile üreteni yani yazarı buluşturmak çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki okuyan, öğrenen ve okuduklarını sorgulayan bireylerlerin oluşturduğu toplumlar, dünya toplumları arasında ayrıcalıklı bir yerde olurlar. Onun için kültür çok önemlidir, insana yapılan en büyük yatırımdır.
Törenden bir görünüş
Kütüphane Haftası’nın bu yıl 47. nci yılı. Bir rastlantı mıdır bilmiyorum, benim de meslekte 47. nci yılım. Bu haftada beni Kütüphanecilik Mesleğine yaptığım hizmetlerden dolayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü ve hemşehrimiz Sayın Prof.Dr. Onur Bilge Kula tarafından verilen bir onur plaketi ile onurlandırdılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. 47 yıllık engebeli, zor, inişli çıkışlı fakat o denli güzel bir meslek yaşamımını bir plaketle taçlandırmış olmaları, benim gururla taşıyacağım bir belge olacaktır.
Etiketler: Abdullah Gül » Ahmet Gürlek » Aslı Çimen » Avukatlar » Başbakanlık » Basın tarihi » Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü » Burhan Kuzu » Çağdaş Develi Gazetesi » Cihan Çimen » CİHAN ÇİMEN SARI BASIN KARTI SAHİBİ ÇAĞDAŞ DEVELİ GAZETESİ » Cihan Haber ajansı » Develi Belediyesi » Develi Kaymakamlığı » Develi Köyleri » Develi Milli Eğitim Müdürlüğü » Develi'de Çocuyk Oyunları » Develide basın » Develili Hayırseverler » Develinin gazetesi Çağdaş Develi Gazetesi » Düğün Davetiyesi Sebat Ofset Matbaacılık » Hakan Demir » İzmir Milli Kütüphanesi » Kahramanmaraş İlahiyat Fakültesi » Kayseri Şeker Fabrikası » Kayseri Valiliği » Kayseri valisi » Kemal Atik » Mahir Çimen » Matbaacılık Hizmetleri » Mehmet Mankal » Mehmet Örük » Recep Tayyip Erdoğan » Sarı basın kartı Cihan Çimen » Sayfa editörleri » Serhat Dershaneleri develi şubes » TEAŞ » Yeni Kaymakam görevinde » Yeni Müdr Göreve başladı » Yerel Gazeteler » Yrd. Doç. Dr.Kadir ÖzdamarlarBENZER HABERLER