Son Dakika
2013 yılında bir Develi ziyaretimde ağabeyim Av. Esat Cebeci’yi ve yengemi görüp duasını almak istedim. Ağabeyim güzel şiir okur, aynı zamanda bir “Âşık Seyrani” hayranıdır. Develi ile ilgili anılarıyla bir söyleşi yapalım dedim, kabul etti. Konuyu kendisi seçti.
– Birinci sıraya Seyrani’yi alacağım; ama hayatından, sanatından, şiirlerinden değil; Türkiye’de ve Develi’de hak ettiği yeri alamadığından, büyük şairlerimiz gibi ders kitaplarına girmediğinden bahsedeceğim dedi. Çünkü yeteri kadar onu tanımak ve tanıtmak için gerekenin yapılmadığına inanıyordu.
1979 yılından itibaren her yıl Develi’de düzenlenen Seyrani’yi anma festivalini ve İstanbul’da ilk kez düzenlenen Seyrani’yi anma programlarımızı yeterli bulmuyordu. Hakkında yazılan onlarca eseri saymıyordu.
-Bizleri çok eskilere mi götüreceksin dedim? Evet dedi. Anlatmağa başladı:
– 1960 yılının Ağustos ayı idi. Arkadaşım Diş Doktoru Fikret Dokumacı ile birlikte Develi’ye bir kütüphane yaptırmağa karar verdik ve hemen teşebbüse geçtik. O zamana kadar Develi’de kütüphane yoktu. Bundan dolayı da utanıyor ve üzülüyorduk. Bu konuyu çevremize açtık arkadaşlarımıza anlattık, Belediye başkanı ile görüşmeye gittik.
– O yıllar belediye başkanı kimdi? Size bir faydası oldu mu, dedim?
-Hatırladığıma göre Develi Belediye Başkanı (1955-1960) Mehmet Gönençti, dedi ve devam etti. Merhum Gönenç, Abdulbaki Mahallesinin Meteris Semtinde kütüphane için arsa tahsis etti. Müteşebbis olarak bizler konuyu Develi Halkı’na duyurduk. Maarif binasındaki toplantıya büyük katılım oldu. Kütüphane arsasının temelini atmak için harekete geçtiğimiz günlerde hemşehrilerimizden şu anda adını hatırlayamadığım biri bana hitaben:
– Esat Bey, Şair Behçet Kemal Çağlar Kayseri’deymiş çağıralım da kütüphanenin temelini o atsın, dedi.
-Behçet Kemal Çağlar Kayseri Lisesi mezunu bir şairimizdi. Ben de iyi olur diye düşündüm, olur dedim. Behçet Kemal Çağlar’ı kaldığı otelden arayıp Develi’ye kütüphanenin temel atma töreni için davet ettim.
-Geleceğim dedi mi?
-Teklifimi kabul etti. Belirlediğimiz gün temel atma töreni için Develi’ye geldi. Toplu halde kütüphane inşaat sahasına yürüdük. Behçet Kemal Çağlar, kütüphanenin gerekliliğini, okumanın yaşının olmayacağı söyledi ve Seyrani hakkında heyecanlı bir konuşma yaptı. Temel atıldı, sonra hep birlikte Maarif binasına gittik. Tekrar Seyrani’den şiirler okudu.
-Sonra da haydi bakayım Develiler dedi. Bende sizi dinleyeyim. Seyrani sizin halk ozanınız birkaç şiirde siz okuyun dedi. Salondan çıt çıkmadı. Üç beş dakika bekledi. Yumrukla masaya vurdu.
-Ben bu mecliste daha fazla oturmayacağım, Allahaısmarladık da demiyorum diyerek çıkıp gitti.
-Behçet Kemal’in Kayseri’ye o günlerde neden geldiğini sordum?
-27 Mayıs ihtilalinin meşruiyetini – yasaya uygunluğunu- halka anlatmak için Anadolu’da görevlendirilenlerden biri olduğunu söyledi.(Bu meşruiyete asla katılmıyorum).
Ağabeyimin bu anısını Develi’ye hizmet eden Develi sevdalılarına armağan ediyorum. Ağabeyim 25 Aralık 2015 yılında hakka yürüdü. Ruhu şad, mekânı cennet olsun. Hayatı boyunca Develi halkı için çabaladı. Yapılan her hayır eserde, halka faydalı her şeyde ön saflarda oldu. Bir hayali vardı.
Develi’ye bir yüksekokul açılmasını çok istiyordu. Şimdi Paksa Ziraat Fakültemiz, Hüseyin Şahin Meslek Yüksek Okulumuz var.
Modern binaları olan Seyrani kampüsümüzün, fakültelerimizin, eğitim ve öğretime açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Çağdaş Develi Gazetesi, 18 Ağustos 2017, Sayfa 7
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları
20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları
11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları
11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları