Son Dakika
Mübadillerin Göç Öyküsü, Fotoğraf Albümüne dönüşüyor…
İlçemiz Aygösten mahallesi ve Zile kasabasından 1924 yılında yapılan mübadele ile Yunanistan’a gidenler, Yunanistan’da Yeni Kayseri anlamına gelen Neo Kesseria isimli bir semt kurdu.
Mübadeleyi yaşayanların hayat hikayelerini ile köy ve mahallelerine olan özlemlerini araştıran Zileli araştırmacı İbrahim Kozanoğlu, araştırmaları ve mübadele güzergahında çekilen fotoğrafların albümünü baskı aşamasına getirdiğini söyledi. Kozanoğlu, konu hakkındaki araştırmalarını ise şöyle aktardı:
“’Yeni Kayseri’yi kuranların, bu bölgeye Zile, Karacaören ile Develi’nin eski ism, Everek’in Aykösten mahallesinden giden aileler olduğu ortaya çıktı. 1924 yılı Ağustos ayında Zile köyü sakinleri Türk komşularıyla vedalaşarak, arabalarla köylerinden ayrıldı. İlk durak Karacaören köyü oldu. Oradan Kopçu, Musahacılı, Gölcük ve Misti Andaval köylerinden ve Niğde şehrinden geçerek, Ulukışla’ya vardılar. 3-4 gün Ulukışla’da kaldıktan sonra tren ile Mersin’e vardılar. ‘Hiristomis’ gemisine Zile, Niğde, Konya, Andaval, Misti ve Ereğli’den gelmiş olan 5 bine yakın yolcu bindi. Bunlar 15 günlük bir yolculuktan sonra Rodas’a vardılar. Oradan da Pire’nin Aya Yorgi adasına geldiler. Pire’de 20 günlük bir çadır yaşamından sonra başka bir gemi ile Kerkira Adası’na gönderildiler. 1924 yılında Kerkira’dan Ioanina’ya geçtiler. Zileli Elefterios Hacıpetru başkanlığındaki göçmenler, bugünkü Yeni Kayseri yani Neo Kessaria’ya doğru yöneldiler. Yolculukları bugünkü Loanina-Atina otoyolunun bir yerinde sona erdi. Yunanistan’daki Yeni Kayseri’de bulunan göçmenler, eski vatanlarının ve köylerinin anısına ‘Yeni Kayseri Göçmenler Cemiyeti’ni kurdular. Yeni Kayseri, uzun yolculuklarının son hedefi ve eski anılarının muhafaza edildiği yer olmuştur. Yeni Kayseri, eski coğrafyalarının ve alışık oldukları yaşam tarzının yeniye ve yeni hayata uyarlaması oldu. Yeni Kayseri Göçmenler Cemiyeti, ‘Kolaniati’ yerleşim bölgesinde ağırlıklı faaliyet göstermekte.”
BENZER HABERLER