logo

Yok olmaya yüz tutan Gacer ürününe Seyrani Ziraat Fakültesinden destek

Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali İrfan İlbaş fakülte olarak yöredeki şu anda üretilmekte olan tarla bitkileri ile önceki yıllarda üretimi yapılan ürünlerin envanterinin çalışmasını başlatması üzerine Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Sancar Bulut’da dünyada üretimi yok olmaya yüz tutan eski populasyonlardan yörede ”GACER” olarak adlandırılan ürünün ilçe köylerinde sayılı çiftçi tarafından hala üretiminin yapılıyor olmasının ülkemiz ve insanlık için önemine dikkat çekti.

Yeni çeşitlerin yanı sıra yörede bulunan eski yerel populasyonlarda koruma altına alınarak, gerek gen kaynağı olarak gerekse ekonomik önemi olanların yeniden üretime kazandırılması şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken.Gacer ürününü üertimini yapan Doğan Özdemir yurt dışından dahi sırf bu ürünü almak için köyümüze gelmekteler, yıl ortasında sipariş almaya başlarız dedi. Bir diğer üretici İhsan Çelen’de  eğer ürünümüz tanıtılırsa biz daha fazla ekim yaparız dedi.
Kale köyündeki üretici Cuma Özmen ise zahmetli olmasından dolayı bu sezon ekimini yapamadığını belirtti.  Bu eski populasyonlardan kaplıca buğday grubuna giren ve yörede ”GACER” olarak adlandırılan buğday ilçemiz başta olmak üzere sayılı çiftçi tarafından hala kullanılmaktadır. Gacer harmanlanıp kavuzları uzaklaştırıldıktan sonra işlenmiş bulgura ve pirince alternatif olabilecek kullanım alanına sahiptir. Temizlenmiş hasat ürünü buğday tohumu pilav, dolma içi olarak, temizleme esnasında elek altında kalan ufak parçacıklar ise süt çorbası katkısı olarak ya da içli köftenin dış hamurunun yapımında doğrudan kullanılmaktadır. Tohumların kavuzlu olması ekimini ve doğrudan sofrada kullanımını biraz olsun zorlaştırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı üreticiler tarafından kullanımı her geçen gün azalmıştır. Modern tarım tekniklerinin gelişmesi öncesinde bu buğday tohumu atalarımız tarafından sabanla ekilip, dövenle harman edilmekteydi. O tarihten günümüze doğru tarım teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak üreticilerin daha fazla kullanması gerekirken gün be gün kullanımı azalmış hatta bitme noktasına gelmiştir dedi.


Alternatif kullanımı olan Buğdaylarımızdan GACER
Dr. Sancar Bulut Temel gıda maddelerinin başında yer alan buğdayın, Dünya’da 217.4 milyon hektar ekim alanı, 607.045.683 ton üretim ve 279 kg/dekarlık verime sahip olup Ülkemizde ise 8.6 milyon hektar ekim alanı, 17.678.000 ton üretimi ve 206 kg/dekar verimi olan stratejik bir üründür. Kayseri’de de 420.821 hektar olan toplam tarım arazisinin 201.325 hektarında buğday yetiştirilmektedir. Bu alana 217.395 hektar olan nadas alanı da ilave edilirse Kayseri’de buğday tarımına uygun 418.720 hektarlık tarım arazisi potansiyelinin olduğu söylenebilir. Buğday araştırmalarının yetersiz olduğu ilimizde son yıllarda sayıları oldukça artan buğday çeşitlerinden yöreye uygun yüksek verim ve kaliteli olanların belirlenmesi ve buğday tarımının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve Sofralık bulgurun ile pirincin son ürün haline gelmesi için birçok fabrikasyon işleminden geçmesi gerekirken, gacer tohumları sadece kavuzlarından hasat esnasında ya da sonrasında ayrılarak direk kullanılabilmektedir. Pirinç ve işlenmiş bulgura alternatif kullanımı olan yüksek kalitede protein ve nişastaya sahip olan gacerin kullanımının yörede tekrar yaygınlaştırılması ve bu lezzetin Anadolu mutfaklarına yeniden inebilmesi için gacer tarımını kolaylaştırmaya yönelik projeler yapılmalı, üreticilerle tüketiciler tekrar buluşturulmalıdır dedi.

Etiketler: » »
Share
1.122 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?