Son Dakika
Her yıl 10 Ocak tarihinde Ziraat Fakülteleri ve Ziraat Mühendisleri Odası teşkilatları tarafından düzenlenen Tarım Öğretimi yıl dönümü etkinlikleri Kayseri ve ilçemiz de Seyrani Ziraat Fakültesi, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu, Ziraat Mühendisleri odasının iş birliği içerisinde iki gün boyunca kutlandı.
Kutlamaların birinci günü Erciyes Üniversitesinde Türkan-Tuncer Hasçalık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Konferans salonunda cübbe giyme töreni ile başladı.
Törenlere katılan ERÜ Rektörü Prof.Dr.Fahrettin Keleştemur öğretim üyelerine cübbe giydirdikten sonra meyvecilik konusunda bir serzenişini de dile getirdi.
Anadolu topraklarına ait meyve çeşitlerini koruyamıyoruz, güzel kokulu kavun, elmalar ve hatta Amasya elması çeşidini bile koruyamıyoruz.
Yabancı ülkelerden gelip de kapama bahçe yapanların amaçlarını bilemiyoruz ama yetiştirdikleri ürünler de bizim damak tadımıza hitap etmemektedir,dedi.
Türkiye’de meyve yetiştiriciliğindeki gelişmeler ve Ziraat eğitiminin bu gelişime katkıları konusunda konferans veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden
Prof.Dr.Ali Ünal; Öncelikle fidan yetiştiriciliği ve fidan dikimine dikkat çekerek fidan nereden söküldüyse oradan dikilmeli, aşı bölgesi toprak altında kalırsa fidan tutsa bile birkaç yıl sonra kurumasına vesile olur. Meyveciliğin üç temel unsuru olan;Işık, Yaprak ve Arı konularında gereken hassasiyet gösterilmediği takdirde başarılı meyvecilik yapılamayacağını belirtti.
Türkiye’de Tarım öğretiminin 166. yılı etkinliklerinin ikinci günü Develi Seyrani Kampüs alanı içerisinde bulunan Mehmet Hidayet Tutum Kongre ve Kültür merkezinde yapıldı.
Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Belediye Başkanı Recep Özkan, İlçedeki Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ve çiftçilerin,Fidancıların,meyve üreticileri ve ziraatçıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler adeta tarım fuarına dönüştü.
Tarım Öğretiminin 166. yılı törenleri açılış konuşmasında; Sağlıklı nesiller yetiştirmenin yolu sağlıklı gıdadan geçer eğer insanı sağlıklı besleyemezseniz hastanelerde tedaviye uğraşırsınız diyerek tarım öğretiminin önemine dikkat çeken Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İrfan İlbaş; Tarım öğretiminin Tıp eğitiminden daha zor ve kapsamlı olduğunu tarım alanında yapılan yatırımların heba olmaması için Üniversite tahsili gören Ziraat Mühendisleri, Veteriner hekimler gibi teknik personelleri danışman olarak almaları gerektiğini Kayseri hayırseverler üniversite şehri olarak Dünya’da örnek alınacak bir gelişme gösterdiğini ve Develili hayırseverlerin de eğitime destekleri yanı sıra Seyrani Ziraat Fakültesine sahip çıkarak uygulama alanı konusundaki katkılarından dolayı teşekkür etti.
Develi’nin de Tarımsal uygulama ve araştırma merkezi olacağına inandığını belirtti.
İlbaş; Seyrani Ziraat Fakültesinde eğitim-öğretim,araştırma ve yayım faaliyetlerinin, çağın değişen ve gelişen şartlarına uygun olarak, yerel problemlere evrensel çözümler üretmeyi sağlayacak şekilde, ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülmesine çaba gösterilmektedir. Fakültemizde öğretim elemanı sayısı 39’a, öğrenci sayısı 400’e ulaşmıştır. 6 bölümde lisans 3 bölümde yüksek lisans eğitimi verilmektedir. Fakültemizde bu güne kadar 1 Ulusal Kongre, 4 panel, 1 Kısa Kurs ve 4 Konferans düzenlenmiştir. 2012 yılında Uluslararası Katılımlı bir Arıcılık Kongresi ve II. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi olmak üzere 2 kongre gerçekleştirilecektir.
Fakültemiz öğretim elemanlarınca yürütülen ve koordine edilen 2 Birleşmiş Milletler Projesi, 6 Avrupa Birliği Projesi, 4 TÜBİTAK projesi ve 27 Bilimsel Araştırma Projesi bulunmaktadır. Ulusal düzeyde iki bakanlık projesine katılım sağlandığını belirtti.
Develi Belediye Başkanı Recep Özkan; Develi ovasındaki basınçlı sulama boru hattı çalışmaları ve arazi toplulaştırma çalışmaları yanı sıra fidancılıkta büyük gelişmelerin olduğunu ve son birkaç yılda beş yüz bin meyve fidanı dikimi yapıldığını ve bilinçli üreticilerin elde ettikleri ürünlerin ellerinde kalmadığını,Seyrani Kampüsüne 370 öğrenci kapasiteli KYK yurdu ve hayırseverler tarafından cami yapılması ile, Develi halkı olarak her zaman üniversitemizin ve kampüste eğitim gören öğrencilerimizin akademisyenlerimizin yanındayız ve aynı ilgiyi de sizlerden bekliyoruz,dedi.
Törenlere katılan Kaymakam Enver Ünlü; Seyrani kampüsüne her gelişimde yeni gelişmelere şahit oluyorum modern ziraat eğitim ve öğretiminde çağın gerektirdiği doğru eğitimin verildiğini müşahede etmekteyiz,başta Sayın Erciyes Üniversitesi Rektörümüzü, Dekanımızı ve tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyorum, ayrıca Tarım Eğitiminin 166. yılı etkinliklerine Akademisyen ve çiftçilerimizin yoğun ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum dedi.
Ceviz yetiştiriciliği konusunda Develi Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Hodul tarafından Develi’de ceviz yetiştiriciliği ve örnek ceviz kapama bahçesi projelerinde başarı elde edildiğini ve iyi bir örnek olduğu 2012 yılında ceviz yetiştiriciliğine taleplerin arttığını belirtti.
Kayseri Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi personellerinden Selahattin Oruç ve yerel üreticiler de Ceviz yetişticiliği konusunda tecrübeleri ve dikkat edilmesi gereken hususlarda bilgilendirmeler yaptılar.
Türkiye’de Ceviz yetiştiriciliği konulu toplantıya katılanlara Cevizli pide ve cevizli tatlılar ile ceviz ikramı, yerel organik ürünlerinde yanı sıra Kayseri İli Damızlık Sığır yetiştiricileri Birliği tarafından misafirlere Ceviz günü anısına özel menü olarak cevizli süt ikramı yapıldı.
Seyrani Ziraat Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan Müzik sunusuna “Uzun ince bir yoldayım”ile başlamaları izleyenler tarafından da Develi’ye kurulan Seyrani Kampüsü “uzun ince bir yolda” diye yorumlanarak büyük alkış aldı.
Seyrani Ziraat Fakültesi Toprak Analiz laboratuarı açılışında çiftçiler toprak analiz fiyatlarının fazlalığını dile getirdiler.
Prof. Dr.Yunus Serin; Fakülte dışında kurulan toprak laboratuarlarının Kurum temsilcileri tarafından yapıldığını ve girdilerinin tamamının Devlet tarafından karşılandığı için maliyetinin düşük olduğunu belirtti.
Dekan Ali İrfan İlbaş ise Toprak Analiz fiyatlarının yeniden düzenleme çalışması yapacaklarının sözünü verdi.
Törenler kapsamında,Seyrani Ziraat fakültesine Seyrani Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kazandırılan 140 öğrenci kapasiteli Anfi açılışında ilk ders Dekan Ali İrfan İlbaş tarafından verildi.
BENZER HABERLER