Son Dakika
Sultansazlığı’ndaki, ‘Benekli su kaplumbağaları’, Alman basınına konu oldu. Nesli yok olmayla karşı karşıya bulunan benekli kaplumbağaların, Ramsar Uluslararası Sulak Alanlar listesinde yer alan Sultansazlığı’nda son yıllarda sayılarının giderek artması, yerli ve yabancı araştırmacıların ilgisini çekmeye başladı.
Almanya’nın Seidel bölgesinde yayınlanan ‘Dıepholz- (Seidel)’ gazetesi, Develi, Yeşilhisar ve Yahyalı ilçeleri üçgeninde bulunan, 300’ün üzerinde kuş türünün yaşadığı, tatlı ve tuzlu sudan oluşan iki gölün bir arada bulunduğu ender ekolojik alanlardan biri olan Sultansazlığındaki benekli kaplumbağalara dikkat çekti. Gazeteye, Sultansazlığı’nda bulunan benekli kaplumbağalarla (Emys orbicularis) ilgili izlenimlerini aktaran Alman Wolfgang- Urzula Pankal çifti, Milli Parkın doğal zenginliklerinden söz ederek araştırmacıları ve doğaseverleri Sultansazlığı’nı görmeye davet etti.
‘ÇALIŞMALAR SONUÇ VERDİ’
Develi Belediye Başkanı ve Sultansazlığı Milli Parkı Çevre Belediyeleri Birliği Başkanı Recep Özkan, son yıllarda yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirterek şunları söyledi:
“Belediyeler Birliği olarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte alanda 5 yıldan beri yapmakta olduğumuz Sultansazlığı Milli Parkı fotosafari fotoğraf yarışmaları ürünlerini vermeye başlamıştır. Fotoğrafçının girdiği alanların tanıtımı ve alanın özellikleri ortaya çıkarak turizme katkıları olmaktadır. İşte benekli su kaplumbağaları da birkaç yıldan beri fotoğrafçılarımızın karelerinde yer almaktaydı. Şimdi yabancı basının da katkısıyla buralara bakış daha farklı olacaktır. Sazlığımızdaki benekli kaplumbağalar, araştırmacılmarın hayli dikkatini çekiyor.”
120 YAŞINI GEÇEN VAR
Benekli kaplumbağaların (Emys orbicularis) son yıllarda kaplumbağa avcıları tarafından toplanarak akvaryumlara hapsedilmesi, neslinin azalmasına yol açıyor. Tatlı su kaplumbağalarının en önemlilerinden bataklık kaplumbağası veya benekli kaplumbağa olarak adlandırılan bu hayvanlara Güney Avrupa’da, Orta Avrupa’nın doğusunda, Rusya’nın büyük bir kısmında, Anadolu’da ve İran’da rastlanıyor. 32 santimlik uzunluğunun 8 santimi kuyruktur. Kabuğunun uzunluğu 19- 20 santimdir. Sırtındaki kabuk, siyah- yeşil zemin üzerinde, bir noktadan çıkan ışınlar şeklinde dizilmiş sarı noktalarla süslüdür. Kara kaplumbağalarından ilk bakışta kabuğunun basılmış olması ve ayaklarının pençeli olmakla beraber yassılmış ve parmak aralarının perdeli olmasıyle ayrılır. Uzun ömürlü kaplumbağalardandır. Fransa’nın güney şehirlerinden birindeki bir hayvanat bahçesinde beslenen bir tanesi 120 yaşını geçmiştir.
BENZER HABERLER