logo

Seyrani Ziraat Fakültesinden alternatif yağ bitkisi, Kanola ve Çemen Üretimi

Kanola (Brasicca napus Oleifera sp.), bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almaktadır. Dünya’da yıllık üretimi 22 milyon ton civarında olan ve Ülkemizde rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinen kanola,  kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir.
Kanola çeşitlerinden elde edilen bitkisel yağ besin değeri ve içeriği bakımından zeytinyağı ve yer fıstığı yağının kalitesine yakın olup, dünya kanola üretiminin önemli bir kısmı insan beslenmesinde kullanılmakta olduğunu belirten yetkililer Seyrani Ziraat Fakültesi uygulama alanında örnek tarla oluşturmak suretiyle Kanola’nın ekim, bakım  ve hasat dönemleri ile bölgeye uyumluluğu konularında araştırma yapılacağını belirttiler.
Kanola tohumlarında yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe değerli bir hayvan yemidir. Kanola arıları cezbeden sarı çiçeklere bol miktarda sahip olduğundan arıcılar içinde değerli bir bitkidir. Bir hektar kanola’nın çiçek döneminde bal arıları 15 günde 100 kg. bal ve yaklaşık 1 kg bal mumu yapıla bildiği belirtildi.
Kanola bitkisinin 1 kg tohumdan 450 gr. yağ çıkmaktadır ve metanol ile reaksiyondan sonra 450 gr. biodizel yakıt  elde edilebiliyor, ayrıca Kanola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir. Seyrani Ziraat Fakültesi uygulama tarlalarında yetiştirilen bir diğer ürün ise Çemen; Buy otu, çemen otu, boy otu, boya otu, poy otu, pıtlan olarak da anılmaktadır. Çemen çok eskiden beri bilinen bir kültür bitkisidir. Çemen tohumu daha çok sabit yağ elde etmekte ve hayvan yemi olarak kullanılmakta olup alternatif ürün olarak Develi’de yetiştirilmektedir.

Etiketler: » »
Share
1.169 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+4 = ?