Son Dakika
2 Milyon Avro’luk Enerji tesisi
İlçemizde faaliyetlerini sürdürmekte olan Saray Halı Fabrikaları elektrik ihtiyacını kendi kurduğu kojenerasyon sistemi ile karşılamaya başladı.
Açılış öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da incelemelerde bulunduğu tesis fabrikanın ihtiyacı olan saatte 3 MWH elektrik üretiminin daha fazla elektrik üretmeye başladı.
Saray Halı Fabrikası’nın genç, başarılı ve girişimci Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen’in gazetemize yapmış olduğu açıklamada; 4.3 MWH gücünde üretim yapabilen tesisin yaklaşık 2 milyon Avro’ya mal olduğunu ve Enerji piyasasından alınan Lisans gereği toplam üretim miktarının %20’sini PMUM ve özel tüketicilere verilebileceğini söyleyen, Yürüktümen şöyle devam etti.
Saray Kojenerasyon tesisinde LNG (likit doğal gaz) normal doğal gaz şartlarına getirdikten sonra motora gönderilmekte olup, her iki fabrikamızda maksimum saatlik tüketimimiz 3700 KW olması nedeni ile 2 adet 2145 KW elektrik üretecek toplamda 4.3 Megawattlık bir kojenerasyon sistemi kurulmuştur.
Alternatörlerden çıkan voltaj 400 volt olacak bir stepup trafosu ile 34000 voltluk orta gerilim sistemine bağlantı yapılmaktadır.
Piyasada bir jeneratör gibi doğalgaz, fueloil ve motorinle çalışan pistonlu motorlar olduğu gibi gaz türbini şeklinde olanları da bulunmaktadır.
Elektrik üretimi açısından pistonlu motorla çalışan sistemler daha verimli ve ucuz olduğu için tercih edilmektedir. Zaman zaman fiyatların değişimine bağlı olmakla beraber bu gün için, Giren enerji ve çıkan enerji açısından en avantajlısı doğal gaz ile işletilen sistemlerdir.
Güneş enerjisi, Rüzgâr enerjisi, biyogaz yatırımları daha pahalı geri dönüşümü daha uzun süreler almaktadır dedi.
Tesis Sorumlusu Elektrik Mühendisi Mehmet Doğan ise; Saray Kojenerasyon sisteminin elektrik ve ısı enerjisini bir arada üreten enerji santrali olduğunu ve sistemin, yakıt sistemi, motor, alternatör, buhar kazanı, ısı değiştirici eşanjörler, kontrol panoları senkranizasyon panosu, step-up trafo, orta gerilim bağlantı senkronizasyon sistemi, muhtelif ölçüm sayaçları ve kontrol elemanlarından oluştuğunu belirtti.
Sistemin doğalgaz şartlarına getirilmiş yaklaşık 20 silindirli, 95 litre hacimli pistonlu motorlarda yakıldıktan sonra motorun dönmesinden hareket alan bir alternatör ile elektrik üretmekte olduğunu, Alternatörlerden çıkan voltaj 400 volt olup bir stepup trafosu ile 34.000 voltluk orta gerilim sistemine bağlantı yapılmaktadır.
Saray Kojenerasyon tesisinde Motorda yakıtın yanması ile oluşan ısılar motoru soğutmak için kullanılan bir soğutma suyu ile alınmaktadır.
Her iki motorun Soğutma suyundan saatte 200 KW 45 derecelik su ve 2300 KW 90 derecelik su elde edilmektedir. 500 derece sıcaklıkta çıkan eksoz gazı hattına bir buhar kazanı yerleştirerek yine iki motor toplamında saatte 8 bar da 2,7 ton buhar alınmakta olup, Fabrikaların ihtiyacı olan buhar da bu şekilde karşılanmaktadır,dedi.
BENZER HABERLER