Son Dakika
Develi’de bağlarda yetişen Karaburcu üzümler sofralık olarak tüketilirken, Hevek cinsi üzümler de kışlık olarak depolarda ve tavanlarda yerlerini aldı.
Geriye kalan tüm üzüm çeşitleri çeşitli aşamalardan geçerek pekmez yapılıyor. Pekmez yapımı için öncelikle pekmez toprağı temin edildi.
Daha sonra üzümlerin kesimi, şıraya dönüşümü için ezilmesi ve kurulan büyük ocaklarda kaynatılmaya geçildi.
5-6 Saat arası kaynatılan üzüm şıraları sade pekmez olarak da tüketildiği gibi patlıcanlı, kabaklı, armutlu, firekli de yapılabiliyor.
Üzüm kaynatma döneminde elde edecekleri pekmezin bolluk ve bereketi olması için yol kenarlarına kurulan kaynatma kazanlarından elde edilen pekmezler yoldan geçenlere de ikram ediliyor.
Kaynatma esnasında din görevlilerine de dua etmeleri öneriliyor.
BENZER HABERLER