Son Dakika
Soğuk kış gecelerinde komşular arası kaynaşmaya vesile olan ve arada sıra da yapılan çorba davetleri başladı. Arabaşı bir yemek çeşidi olmayıp aynı zamanda bir kültür olarak bilinir.
Binlerce yıllık geleneklerin bu coğrafyaya hediyesi olduğu söylenir, her yerde bilinmez ama Anadolu Coğrafyasının bir çok bölgesinde biliniyor olması sosyo-kültürel olarak araştırılması gereken bir konudur.
Arabaşı yapılan evlerin dışında ışık yakılarak tüm komşular bu şekilde açık davetlidir mesajı verilir.
Hamuru çorbaya ilk düşüren bir sonraki buluşmanın ev sahibi olarak kabul edilir.
ARABAŞININ ÖZELLİĞİ VE YAPILIŞI
Çorba, ekmek ile birlikte değil, beraberinde pişirilmiş ve özel olarak tepsilere dökülerek karlar üzerinde dondurulmuş hamur yutulur.
Arada bir gelen misafirle yendiğinden, “Ara-Aşı” bileşik kelimesinin zamanla değişmesinden isim aldığı düşünülmektedir.
Arabaşı yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi’inde görülür.
Ara-Aşı maliyeti çok düşük olduğundan Anadolu insanının kaynaşma için aşırı masraflara gitmeden ürettiği bir kültürü temsil eder.
Çorba, tavuk, hindi veya av kuşlarının eti, tereyağ, un, salça ile bol acılı yapılır, Hamurun Yapılışı : Arabaşı çorbasının en önemli bölümü hamurunun hazırlanışı olup çorba pişirilmeden önce hamuru hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Öncelikle büyük bir tencere içerisine 3 su bardağı su ve tuzunu ekleyip kaynaması beklenir. Başka bir kapta 2 su bardağı su içerisine katılan un içinde mikserle yahutta büyük tahta kaşıkla çırpılır ve su kaynamaya başladığı andan itibaren suyun içine yavaş yavaş bir yandan da karıştırarak dökülür. Çorba hamuru 15-20 dakika sürekli karıştırarak kaynatılır.
İşlem bittikten sonra büyük tepsilere dökülen hamur soğuması için soğuk havalarda kar üzerine bırakılır. Servis edileceği zaman hamuru baklava dilimi gibi kesip tepsinin tam orta yerinden çorbayı koymak için yer açılır.
Sıcak çorbayla birlikte servise hazırdır.
Çorbasının yapılışı : Tavuğu temizledikten sonra düdüklü tencereye üzerini geçecek seviyede su ilave edilip az miktarda tuz konulduktan sonra 30 dakika normal ateşte pişirilir.
Ayrı bir tavanın içinde 3 tatlı kaşığı un kokusu gidene kadar kavurulur.
soğuduktan sonra içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kıvamına getirilir, çorba yapılacak tencereye yağ salça ve acı biber ilave edilir. Sonrasında üzerine 4-5 su bardağı tavuğun suyundan ilave edilir. Bu arada tavuğun etlerinden çorbanın içine bolca parçalanarak ilave edilir. Çorba Kaynamaya başlayınca suyla inceltilen un azar azar çorba içine ilave edilir ve 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra tuzu az ise tuz ilavesi yapılır.
Ocaktan indireceği zaman içine limon suyu eklenir.
Çorba servise hazırdır ancak sıcak içileceği için sürekli soba veya ocak üzerinde sıcaklığını muhafaza etmesi gerekir.
BENZER HABERLER