logo

Astım ve Koah Hastaları İftar ve Sahurda bol su içmeliler

Astım hastalığı, dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilemektedir. KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının kısaltılmış ismidir ve dünyada 600 milyon KOAH’lı hasta vardır. Bu hastaların yılda 3 milyonu ölmektedir. KOAH’ın primer nedeni ise sigaradır.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, Astım ve KOAH hastalarının oruç tutarken nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili şunları söylüyor: “KOAH tedavisindeki en önemli nokta sigara içen kişilerin sigarayı bırakmasıdır. Ramazan ayı aslında sigarayı bırakmak için verilebilecek en doğru zamanlardan biri olarak önem taşımaktadır. Astımın temelde bir havayolu hastalığı olması nedeniyle, kullanılan ilaçların birçoğu inhalasyon (nefes ile ilaç çekme) ile verilir. KOAH hastalığının da tedavisinde alınan nefes açıcı ilaçlar yine astım hastalığında olduğu gibi inhalasyon yani nefes ile ilaç çekme şeklinde kullanılır.
İlaç, doğrudan hasta olan bölgeye yani hava yollarına gider, burada etki eder, emilerek yok olur. Böylece çok küçük dozlarda bile yarar elde edilirken yan etkiler de en aza indirilmiş olur.
Astım ve KOAH Hastaları İlaçlarını Düzenli ve Aksatmadan Kullandıklarında Oruç Tutabilirler
Astım ve KOAH hastalarının nefes çekme yoluyla kullandıkları ilaçlar orucu bozmadığı için ilaçlarını düzenli ve aksatmadan almaları durumunda ramazan ayında oruç tutabilirler. Ancak öncesinde mutlaka doktorlarına kontrol olarak hastalıklarının değerlendirilmesi ve engel bir durumun olup olmadığının belirlenmesi ve tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ağızdan yutma şeklinde kullandıkları ilaçların saatlerinin doktor kontrolünde iftar ve sahur zamanlarına göre ayarlanarak yine aksatmadan kullanılması gerekir.
Hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları dışında bazı beslenme ile ilgili önemli dikkat edilmesi gereken noktalarda vardır. Susuzluk, Astım ve KOAH hastalarının akciğerlerinde oluşan balgam koyulaşması ve koyu balgamı çıkarmakta zorlanması şikayetlerin artmasına sebep olur. Özellikle hava sıcaklıklarının artış gösterdiği şu yaz aylarında vücudun susuzluktan korunması gerekir. Bu nedenle iftar ve sahurda bol su tüketmek çok önemlidir. Özellikle astım hastalarında reflü astım hastalığını tetikleyici bir neden olduğu için astım hastalarının özellikle yatmadan en az 1 saat öncesinde yeme ve içmeyi kesmeleri gerekmektedir, küçük porsiyonlar şeklinde azar azar ve sık sık beslenilmelidir. “

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.040 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

5+3 = ?