logo

DÜNYA GIDA İSRAFINI ÖNLEME HAFTASI

 

Gıda (besin), canlıların gelişip güçlenmesi ve yaşaması için ihtiyaç maddelerdir. Her canlının hava, su gibi gıdalara da ihtiyacı vardır. İsraf kelimesini tanımlamak gerekirse, ihtiyaç duyulandan fazla alınması, kullanılması ya da yeteri kadar kullanılmadan atılması şeklinde açıklanabilir.
Gıdaların israf edilmesi, yeteri kadar tüketilmeden atılması ya da ihtiyaç duyulandan fazla gıda ürünü alınması, bugün olmasa da yarın büyük bir açlık sorunu ile karşılaşmamıza neden olacaktır. Çöpe atılan, ziyan edilen ekmek, yemek, sebze ve meyve gibi gıda maddelerinden dolayı hem biz hem de ülkemiz büyük zarar görmektedir.
Dünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı yerinden eden açlık olayının yaşanmasıdır. Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkilenmekte, 1.2 milyar insan ise susuzluk sorunuyla boğuşmaktadır. Dünyanın en temel sorunlarından birisi olan açlık maalesef insanlığı tehdit etmektedir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kuruluşu FAO, beslenme ile ilgili sorunları gündeme getirmek, bunlara çözüm bulmak amacıyla 16 Ekim gününü “Dünya Gıda Günü ” olarak kabul etmiştir. Ülkemizde 9-16 Ekim tarihleri arasındaki hafta “Dünya Gıda Günü – Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme Haftası” olarak kabul edilmiştir. Bu hafta boyunca gıda maddelerinin israf edilmemesi ve en faydalı bir biçimde kullanılması konusunda vatandaşlar uyarılmaktadır.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de açlık sınırını yaşayan onlarca, hatta yüzlerce insan bulunmaktadır. Öte yandan gıdaları ziyan etme konusunda da ölçü tanımıyoruz. En temel gıdamız bütün dünyada olduğu gibi ekmektir. Maalesef, ekmek en çok israf edilen gıda maddesidir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her gün 6 milyon ekmek çöpe gitmektedir. Dünya Gıda Örgütü verilerine göre israf edilen veya kayba uğrayan gıda miktarı, dünya gıda üretiminin üçte birini oluşturmaktadır. Özetle gıda israfı sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla günümüzün en önemli sorunlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Bilinçsiz tüketim anlayışı, satış ve pazarlama sektöründeki ilerlemeler, ürün cazibesindeki artış, albenili reklamların etkisi, beslenme kültüründeki eksiklikler, sosyal ve kültürel faktörler gibi nedenlerle gereksiz, amaçsız ve yararsız bir şekilde ihtiyaç fazlası tüketim malzemesi alınması gıda israfına neden olan etkenlerdir.
Gıda israfı, emeklerin çöpe atılması demektir. Gıda israfı, milletçe fakirliğe doğru giden yolu hazırlamak ve hızlandırmaktır. Yapılması gereken şey aslında çok basit. Besin savurganlığını yok etmek için tüketeceğimizden fazla ürün almamak, artan ürünleri de doğru değerlendirmek ve onları iyi muhafaza etmektir.
İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerji ile aslında geleceğini tüketmektedir. İsrafı önlemeye duyarlı, bilinçli toplum olmanın yolunun da eğitim ile oluşacağını bilmeliyiz. Çok üretelim, yeteri kadar tüketelim. Zamanımızı iyi kullanalım. Gıda israfını önlemezsek, bizlerde yetersiz beslenen insanlardan birisi oluruz. Ekmek, yemek gibi besinlerimizi yeteri kadar alalım, pişirelim ve yiyelim. Kesinlikle çöpe besin artıkları atmamaya gayret edelim.
Dünyada açlık çeken, açlıktan ölen insanların sayısını artırmayıp azaltabilirsek bu güne anlam katmış oluruz. Sağlıklı büyümek için çeşitli, taze, faydalı ve yeteri kadar besin alarak dengeli beslenmeye gayret etmeliyiz. Aile ve ülke bütçesine katkıda bulunmak için de besin israfından kaçınmalıyız. Çevremizdeki aç insanları düşünerek lütfen gıdalarımız israf etmeyelim. Herkesi gıdalara farklı bakmaya, hem almadan hem de atmadan önce bir kere daha düşünmeye davet ediyorum.

Share
480 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Memleketim benim Develi nam-ı diğer Yeşil Everek

    15 Kasım 2019 Köşe Yazarları

    Anıların güzelliğinden midir, havasından mıdır, suyundan mıdır kendimi salakça bir mutluluk içinde buluyorum memleketimi her hatırladığımda; içime cemre düşmüş gibi oluyor. Kartın'da, Göktepe'de, Beşparmak'ta, Gereme'de, Yağlıpınar'da, Körkuyu'da, Kelpin'de, Gölemen'de, Yazı bağları'nda, Elbiz'de, Köşkpınar'da; gezdiğimiz yerler, dallarına tırmandığımız ağaçlar, o güzel günler geliyor aklıma. Eski günlerde olduğu gibi, yaptığım her uzun yolculuğun ardından, yorgunluğumu üzerimden atmak için kendimi Keyişin Havuzu'na atasım, Elbiz'de sularla oy...
  • DÜNYA KOMŞULUK GÜNÜ

    15 Kasım 2019 Köşe Yazarları

    Komşu tabiri birbirine bitişik ya da yakın konutlarda oturan kimselere denilmektedir. Komşuluk bize bir dizi hak ve görevler yükler. İyi düzeyde yaşandığı zaman komşu insana en yakın dosttur. Özellikle köy ve kasaba gibi küçük yerlerde sosyal dayanışma açısından hem çok önemlidir ve hem de ailelerin huzur ve güven içinde yaşamalarını sağlar. İyi komşuluk ilişkileri mutluluk ve sevincin paylaşılmasında, sıkıntı ve kederin göğüslenmesinde, kişilere ve ailelere büyük bir destektir. Sosyal bünyeyi, yapıyı güçlendirir. Komşu hakkı, yüce dinimizde d...
  • DEVELİ’DEN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ-VII MÜBECCEL NAMİ DURU

    15 Kasım 2019 Köşe Yazarları

    Develi Lisesi'nin kuruluşunun ilk on yılında iki tarih öğretmeni gelip geçmiştir: Bunlardan biri aynı zamanda lisemizin kurucu müdürü Cemal Ustaoğlu, diğeri ise Mübeccel Nami Duru. İkisi de değerli öğretmenlerimizdendi. Cemal Bey derslerde disipline ve bilgiye önem verirdi. Fakat Mübeccel Bey ise tabiiliğe ve eğitime çok önem verirdi. Tarih öğretmenliği yanında güzel bir keman çalar idi. Zaman zaman dersimize kemanını da getirir çok güzel vals parçaları çalardı: Akdeniz Akşamları da en çok sevdiği bir eser idi. Ortak noktaları ise ikisi de güze...
  • İSTANBUL DEVELİ VE YÖRESİ KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİMİZİN 17.OLAĞAN GENEL KURULU

    08 Kasım 2019 Köşe Yazarları

    02.11.2019 Tarihinde Dernek Merkezimizde Olağan Genel Kurulumuz yapıldı. Genel Kurul Marmara Üniversitesi İktisadi Bilimler Uluslararası İktisat Yüksek Lisans Tez Dönemi Öğrencimiz Merve Yürek'in hoş geldiniz konuşmasıyla başladı. Toplantıya katılan üyeleri ve konukları taktim etti. Divan Kurulu Başkanlığı ve kâtip üyelikler için Onursal Başkanımız Osman Deveci ve kâtip üyeliklerine Mustafa Şam ve Ömer Bayırsokak aday gösterilerek üyeler tarafından oy birliği ile seçildiler. Toplantıdan Notlar: Divan teşekkülünden sonra Gazi Mustafa Kemal Ata...