Son Dakika
Türkiye’de ilk Diş Hekimliği Okulu 22 Kasım 1908 tarihinde kurulmuş ve 1909 yılında fiilen eğitime başlamıştır. Modern diş hekimliğine ise 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Tebabeti Mektebi kurulması ile başlamıştır. Daha sonraki yıllar içinde açılan diş hekimliği fakültelerinden her geçen gün daha donanımlı diş hekimleri mezun olmuştur. 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım günü “Diş Hekimliği Günü”, 22 Kasım’ı içine alan hafta ise “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın bir parçasıdır.
Sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek için “Ağız ve Diş Sağlığı Haftasında” bütün sağlık kuruluşlarımız ile birlikte eğitim ve tarama çalışmaları yapılmaktadır. Diş çürükleri, dişeti hastalıklarının önemi, ağız kanserleri, hamilelikte ağız ve diş sağlığı, koruma yolları, doğru diş fırçalama yöntemi, diş ipi kullanımı, diş hekimine düzenli olarak gitme alışkanlığını kazandırma, yeterli ve dengeli beslenme konularında öğrencilere, öğretmenlere ve halka yönelik eğitimler yapılmakta, broşürler dağıtılmaktadır. Ağız ve diş taramasından geçen öğrenciler, diş tedavileri için diş hekimi bulunan en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmektedir.
Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar.
Bu sebepten dolayı ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmek gerekir. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminden itibaren yapılması gerekir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilmektedir. Kalp – damar hastalıkları, kronik solunum yolları hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum gibi hastalıkların risklerini arttırmaktadır. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir.
Diş ve diş eti hastalıkları önlenebilir, kontrol edilebilir ve iyileştirilebilir hastalıklar grubuna girmektedir. Alınacak koruyucu tedbirlerle hastalık oluşmadan önlenebilmektedir. Ağız ve diş sağlığının öneminin vurgulanması açısından ailelere, öğretmenlere, sivil toplum örgütlerine ve diş hekimlerine önemli görevler düşmektedir.
Ağız ve diş hastalıkları dünyanın hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız ve diş hastalıkları birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynadığını gösteren kanıtların sayısı her geçen gün artmaktadır.
“Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri” genellikle ihmal edilmektedir. İhmal neticesinde maddi ve manevi zararlar ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki diş hekimine gitme sıklığı düşük oldukça kronik ve yıkıcı özellikte olan ağız-diş sorunlarında tedavi genellikle hastalığın çok ilerlediği bir dönemde gerçekleşmektedir. Tedavideki gecikme ise ağız ve diş sağlığı ile genel sağlığı bozarken ayrıca sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olmaktadır.
Dişlerin, besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede veya ısırmada zorluklar ortaya çıkar.
Hiçbir şey kendi doğal dişlerimizin yerini tutamaz. Kalıcı dişlerin erken dökülmesi beslenme sorunlarına neden olmaktadır. Ağız ve diş sağlığını korumak için etkin ağız bakımı, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi ve düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Ağız sağlığı, genel vücut sağlığının bir göstergesidir. Bu nedenle dişlerimizi sık sık fırçalayalım ve ağız temizliğine dikkat edelim. Unutmayalım ki çürükler ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o oranda kolay ve kalıcı olur. Dişlerimiz temiz, hayatımız sağlıklı olsun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
15 Şubat 2019 Köşe Yazarları
15 Şubat 2019 Köşe Yazarları
15 Şubat 2019 Köşe Yazarları
07 Şubat 2019 Köşe Yazarları